IPv6 vaikka väkisin (Hurricane Electric tunneli)

Kun Google alkoi hiljattain hylkimään Anycast 6to4-tunneleita, päätin siirtyä takaisin tavanomaisiin tunneloituihin natiivireititettyihin osoitteisiin.

Hurricane Electric (HE) on jo entuudestaan tutuksi tullut IPv6-tunnelien tarjoaja. Ihan sieltä toiminnan alkuajoilta asti. Ja lähin ilmainen. Melko luonnollisesti palasin käyttämään sitä jälleen.

HE tunnelit käyttävät niin ikään samaa 6to4-protokollaa (IP 41) kuin anycast-reititystoteutuskin, mutta tälle tunnelille saadaan joustavasti parempia reititysominaisuuksia ja kyseistä palveluntarjoajaa varten sattui olemaan vanhastaan myös valmis skriptaus päivittämään tunnelin tiedot mahdollisen dynaamisen IPv4-osoitteen vaihdoksen yhteydessä. Anycast 6to4 eroten IPv6-osoitteet eivät ole sidottu IPv4-osoitteeseen, vaan siirtyvät minne tahansa internetissä ja seuraavat tunnelin määrittelyä.

Olin jo poistanut kauan sitten vanhat tunnelini, joten loin uuden tunnelin lähimpään reitityspisteeseen Tukholmassa. Viive on yllättäen hieman pienempi kuin mitä se oli Suomen TREX-yhdyspisteen kautta kiertäen Anycast-tunnelitoteutuksessa.

Yllätyksekseni tämä tunnelointi luo nykyisin reititettävän /64-blokin sen maan ja kaupungin mukaisin tietuein, mitä tunnelin luoneella käyttäjällä on asiakastiedoissaan. Täten ei siis tullut enää aikaisemmin tutuksi tullutta ongelmaa esimerkiksi Netflixin aluerajoituisten kanssa, vaan tunnelini on kuin onkin sijainniltaan Vantaa, Finland, vaikka ISP on Hurricane, Sweden.

Tavanomaista random selailua tärkeämpää käyttöä varten loin jälleen erillisen /48-blokin, josta voin jakaa tarpeen mukaan osoitteita omille laitteille. Ovat saaneet jälleen niitä runsaasti tarjolle Ruotsista käsin.

Myöhemmin huomasin kuitenkin ongelmia lokaatiotietojen kanssa; jaetuilla IPv6-blokeilla vaikuttaa olevan aikaisempaa historiaa ja siten niiden geolokaatio löytyy 2-3 paikasta, riippuen käytetystä tietokannasta. Siten Google hylkii mainittua /48-blokkia epäilyttävänä ja suoraan jaettu /64-blokki tarjoaa toistuvasti ruotsinkielisiä mainoksia Youtubesta, yms.

Vastaa