datakaapin hiljennys ja viilennys: datakaapin kattotuulettimet

Asennettuani SSD-levyt QNAP kehikkoon (kaapin oikeassa alanurkassa) ja Noctua tuulettimet reititinlaitteeseen (räkkiraudoissa kaapin yläreunassa) oli levyjen lämpötilat keskimäärin noin 32°C ja kovemmassa rasituksessa noin 40°C. QNAP älykäs tuulettimen ohjaus piti tuuletinta noin 1600rpm nopeusluokassa ja reitittimen tuulettimet pitivät CPU-lämpöä noin 55°C lämmössä 4200-4300rpm tuuletinnopeudella.

Vaikka tuulettimet ovatkin hiljaisia malleja, voi asiat tehdä vielä paremmin.
Kaapissa on lisätty virtausta hidastavia suodatinmateriaaleja ilman kulkuaukkoihin ja osa aukoista on tukittu kokonaan pölyn vähentämiseksi. Tästä seuraa tarve parantaa ilman vaihtuvuutta, jotta laitteet olisivat viileämmässä ympäristössä.

Tilasin 2kpl Arctic F12 TC mallisia tuulettimia.
Tilaamani 120mm tuulettimet tulivat kaapin kattoon niille varatuille valmiille asennuspaikoille.
Tuulettimissa on termostaattiohjaus. Kun lämpötila on alle 30°C pyörivät ne miniminopeudellaan, noin 300-400rpm.
Jos lämpötila nousee kaapissa, tuulettimet seuraavat perässä ja nostavat väliaikaisesti nopeuttaan. Korkein pyörimisnopeus on noin 1350rpm ja tällöin yksittäinen tuuletin pitää enimmillään 25dB melua. Tämä tilanne toteutuisi, jos kaapin sisällä olisi yli 40°C lämpötila. Se on teoriassa mahdollista myös Suomen kesässä nykyisin.

Näin lämmityskaudella, kun kaapin toiseen kylkeen puhaltaa talon rakenteista alle 20°C ilmaa ja alla on noin 27°C lattialämmitys, pysyy kaapin keskivaiheilla lämpötila 27°C paikkeilla.
Kesällä on odotettavissa 30-35°C kaapin sisälämpötiloja.

Muokkaus: Tuulettimet hajosivat ennen aikojaan (laakeroinnin pettäessä), sain niistä takuuseen rahat takaisin.

Vastaa