Synology RackStation RS1219+ unboxing

Aikaisemmin kerroin RS819 ostosta, joka oli selvästi huti monella tapaa. Se oli vaatimustasooni nähden alimitoitettu ja lisäksi saamassani laitteessa oli suorituskykyä heikentävä virhe.
Korvaavaksi laitteeksi valitsin RS1219+ mallin, jossa on Synologylle selvästi tutumpi Intelin arkkitehtuuri (Atom).

Ensikäynnistys on aina jännä juttu. Tällä kertaa se paljasti, että tuotteessa on melko äänekkäät 2kpl 80x80mm tuulettimia.
Se ongelma on helposti korjattavissa, sillä tämän laitteen tuulettimet on tehty helposti vaihdettaviksi ja prosessi on jopa käyttöohjeissa opastettu.
Tilasin välittömästi tuuletintyypin varmistettuani Noctua NF-A8 FLX tuulettimet.

Käyttöönotto jatkui tavanomaisen helppoon Synologyn tapaan: web-selaimesta avataan osoite find.synology.com ja selainpohjainen ohjelma etsii lähiverkosta Synologyn laitteet. Kun oikea laite on valittu, päästään jatkamaan eteenpäin.

Siirsin vanhassa Synologyn laitteessa käyttöönotetut levyt tähän uuteen kehikkoon, joten se tunnisti siellä olevan tunnetun järjestelmän levyjärjestelmä ja asetukset.

Migraatio sujui yksinkertaisesti parilla napin painalluksella: valittiin halutaanko siirtää vanha järjestelmä sellaisenaan uuteen ja haettiin ohjelmistopäivitys. Vaihtoehtona olisi ollut myös levyjen alustus ja aloittaminen puhtaalta pöydältä.

Ainoat risut tässä prosessissa tulee siitä, että järjestelmä ei ottanut aikaisempaa asetettua staattista IP-numeroa suoraan käyttöön.
Vanhat verkkoasetukset olivat kuitenkin tallessa ja ne saattoi helposti palauttaa käyttöön web-pohjaisen hallinnan valikosta.

Olen tilannut laitteeseen myös muistipäivityksen. Laitteessa on virallinen tuki 16GB keskusmuistille (DDR3L PC1600 2x8GB).
Todennäköisesti siihen saisi isommankin muistimäärän (prosessorissa ja Linux-ytimessä on laajempi tuki), mutta valmistajalla ei ole tällaista muistipäivityspakettia ohjelmassaan.

Se suorituskyky… Niin. Syy miksi koko vaihtoon lähdin.
En ehtinyt vielä testailla kunnolla, mutta ainakin kaikki 4 levyä levypaikoissa 1-4 saivat keskenään samat DMA-asetukset (myös AHCI AA).
Kaikilta levyiltä onnistui myöskin hdparm-ohjelmalla testata yli 100MB/s nopeammat tulokset kuin aikaisemmin testatussa mallissa.
Testatessani 10GB satunnaisen sisällön lukemista levyosiolta –> /dev/null (dd-testi) ei myöskään esiintynyt levyjen kesken toisistaan poikkeavia suorituskykyarvoja levyjärjestelmän toiminnan tarkkailuun tarkoitetussa hallintapaneelin osiossa.

Toistaiseksi on vielä yksi mysteeri selvittämättä: miksi tässäkin järjestelmässä vain yksi levyistä suoriutuu muita nopeammin, suurin piirtein levylle luvatulla suorituskyvyllä?

/dev/sda:
Timing cached reads: 3246 MB in 2.00 seconds = 1622.61 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1130 MB in 3.00 seconds = 376.53 MB/sec

/dev/sdb:
Timing cached reads: 3208 MB in 2.00 seconds = 1603.85 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1552 MB in 3.00 seconds = 516.67 MB/sec

/dev/sdd:
Timing cached reads: 3212 MB in 2.00 seconds = 1606.12 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1130 MB in 3.00 seconds = 376.15 MB/sec

/dev/sdc:
Timing cached reads: 3186 MB in 2.00 seconds = 1593.50 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1124 MB in 3.00 seconds = 374.45 MB/sec

Palaan tähän suorituskykyasiaan myöhemmin. Täytyy testata kunnolla, myös mahdollinen keskusmuistin konfiguraation vaikutus ja vastaavat tekijät.

Suurinta suorituskykyarvoa tärkeämpää on kuitenkin se, että levyt kykenevät toimimaan rinnakkain ilman jatkuvaa IO-jumittelua. Täten levyjärjestelmän suorituskyky ei putoa pohjalukemiin aina levyjen kesken vuorotellessa ja yhden levypaikan pysäytellessä toistuvasti suorittamista pidemmäksi aikaa.

Vastaa