Panin merkille jo laitteen oston yhteydessä todennäköisen muistipäivityksen tarpeen, sillä laitteen tehdasasennettu muistimäärä oli vain 2GB. Tällaisessa laitteessa se on nykyaikana vähäinen keskusmuistin määrä.
Alkuperäinen muisti oli yksittäinen 2GB DDR3L PC1600 CL11 muistikampa ja muistipaikkoja on kaksi. Vanha pois ja uutta tilalle.
Uudeksi muistiksi valikoitui kaupan nopein, suurin ja kaunein Kingston HyperX impact 16GB setti eli 2x8GB DDR3L PC1600 CL9 (Black series).
Havaitsin muistipäivityksellä myös suoria vaikutuksia levyjärjestelmän suorituskykyyn. Kun tein levyltä lukemisen nopeustestin hdparm-ohjelmalla, sain keskimäärin 11 MB/s ja parhaimmillaan jopa 13 MB/s aikaisempaa enemmän lukunopeutta. Tämä vastaa noin 3-4% parantunutta suorituskykyä lukunopeuksissa.
Mainitsin RS1219+ unboxing yhteydessä myös havainneeni vakiotuulettimet turhan meluisiksi, joten tilasin Noctua NF-A8 FLX-malliset laitettuulettimet. Alkuperäisten tuuletinten malli oli Y.S.Tech FD128025EB-N ja tuulettimia on 2kpl. Lisäksi virtalähteessä on 40x40x20 tuuletin, jota en kuitenkaan vaihtanut, sillä se ei vaikuta olevan normaalissa rasituksessa lainkaan käytössä ja sen vaihtaminen olisi vaatinut tarpeetonta laitteen osien purkamista.
Y.S.Tech FD128025EB-N on olemassa kaksi eri suorituskyvyn versiota.
Tähän tehtaalla asennettu oli luultavasti 4500 rpm / 59,6 CFM (101 m3/h) / 8,8 H2O / 44 dB(A) suorituskykyarvoin (äänestä päätellen).
Noctua NF-A8 FLX vastaavat arvot ovat 2000 rpm / 50,4 m3/h / 1,96 H2O / 16,1 dB(A).
Vielä pari sanaa tuulettimien ohjauksesta Synologyn DSM 6.2 -järjestelmässä (ja hyvä syy olla käyttämättä quiet mode hiljaista tilaa tuuletinmuutoksen jälkeen).
Tuulettimen ohjaukselle on kolme tilaa: full speed, cool ja quiet mode.
Näissä eri ohjaustiloissa on eri lämpötilan kynnysarvot, joiden perusteella tuulettimen nopeutta nostetaan kahdessa portaassa: ensin 50% ja sitten 99% teholle.
Full speed on nimensä mukainen käyttötila: tuulettimen ohjaus pidetään lämpötilasta riippumatta 99% arvossa.
Tällä ohjauksella CPU core temp vaihteli 45-49°C, kun rasitus oli noin 30% (testikuormana käytin virusskanneria).
Cool mode kytkee lämpötilatarkkailun ja sen mukaisen reagoinnin päälle. Säätöä varten tarkkaillaan prosessorin ja levyasemien korkeinta lämpötilaa. Levyjen lämpötilat eivät nousseet tarpeeksi, joten alinta tuuletinnopeuden noston rajaa ei saavutettu niiden osalta. CPU core temp sen sijaan nousi yli rajan, joka näytti olevan 45°C kohdalla. Rasitustestissä CPU-lämmöt pysyivät 48-51°C välillä tässä käyttötilassa.
Quiet mode on muuten vastaava kuin cool modekin, mutta sen lämpörajat ovat korkeammat. Prosessorin lämpötilan noustessa yli 50°C lähti tuuletinohjaus 50% teholle. Tässä käyttötilassa lämmöt vaihtelivat 48-52°C välillä.
Tein vielä yhden extreme testin rasittamalla järjestelmää cool mode ja full speed käyttötiloissa mahdollisimman paljon.
Ajoin dd if=/dev/zero of=/volume1/test.iso bs=128k count=1M. Tällä tavoin levyt lämpenivät 42°C ja CPU 59°C asti.
Toistolla sain levylämmön nousemaan 44°C ja threshold tuli vastaan hieman ennen nousua 43°C, mutta tuuletinnopeus ei kuitenkaan noussut tässä vaiheessa lisää. Jokin osa lämpeni kuitenkin selvästi jo liikaa, sillä kuorma lähti pumppaamaan ennemmin kuin CPU-lämpö nousemaan yli seuraavan raja-arvon.
Järjestelmän ollessa levossa lämmöt pysyttelivät seuraavissa arvoissa/vaihteluväleissä:
full speed tilassa 40-43°C (paras lämmönsiirto mihin nämä hiljaiset tuulettimet pystyvät)
cool mode päällä 44-46°C (50% tuuletintehon raja +-1°C)
quiet mode päällä 45-46°C (20% tuuletinteho riittää pitämään rasittamattomana lämmöt tässä)
Näiden ohjaustilojen väliin kaipaisin vielä mahdollisuutta säätää itse raja-arvoja tai ainakin pienintä tuuletinnopeutta. Jos saisin itse valita, saattaisin laittaa vähimmäistehoksi 30-40%.
Lisäys 5.4.2020: valitsin lopulta vähimmäistehoksi 50%, mutta tästä lisää eri kirjoituksessa. Olen myös laittanut Synologylle asiakaspalautteena toiveen tuuletinohjauksen kustomointivaihtoehdosta jossakin tulevassa päivityksessä ja heidän tukensa sanoi pitävänsä sitä hyvänä ideana ja laittavansa sen eteenpäin ohjelmointitiimille, mutta mitään ei varmaksi lupailtu lähitulevaisuudessa.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.