Loppuvuoden 2022 trendi: sähkön säästäminen

Monen muun suomalaisen perheen tavoin olemme säästäneet sähköä koko alkutalven.

Syksyllä meille asennettiin ILP (ilmalämpöpumppu), jonka tulisi olla tehokas myös kovemmilla pakkasilla (Mitsubishi Electric RW25). Tämän avulla nostetaan alakerrassa huonelämpöä ja yläkertaan osa energiasta pääsee ovia auki pitämällä, osa LTO (poistoilman lämmön taltenotto) kautta. LTO-kojeen oma jälkilämmitysvastus (1kW) on pois päältä.

LTO-kojeen 1000W lämmitysvastuksen osuuden voi laskea olevan säästöä, kuten muidenkin suorien sähkölämmitysmuotojen käytön vähentämisen. Vähän yli 3kW teholla lämpöä tuottava alle 1kW ILP säästää tarvittavan energian tuotossa sen hieman yli 2kW suoraa säästöä. Sama energia olisi pitänyt muuten tehdä suoralla sähkölämmityksellä (tai lattiavesikierron suoralla sähkölämmityksellä).

Aikaisempi ensisijainen lämmitysmuotomme oli suoralla sähköllä lämpeävät lattiavesikierto ja lämminvesivaraaja. Jäspi 13+3 on enintään 13kW lämmityskierron lämmittävä ja 3kW lämminvesivaraajalla varustettu lämmitin.

Aikaisemmin tekemäni Shelly-älyreleillä ja omalla ohjausohjelmalla (”ÄlyTariffi”) toteutettu LVV (lämminvesivaraaja) ohjaus pörssisähkön halvimmille tunneille (keskimäärin vähän yli 4 tuntia/vrk käyttöaika) riitti syksyn ajan lämpövuotojen avulla pitämään myös lämmityskierron yli 20°C ilman lisälämmitystä.

Kun kelit kylmeni ja pelkkä LVV lämpövuoto ei enää riittänyt päivittäiseksi lisälämmöksi ILP ja LTO kanssa, tuli ajantasaiseksi miettiä hieman pidemmälle tuota ohjaamista Shellyn Pro 1 -releen avulla. Ratkaisuksi löytyi Jäspin ”poissa kotoa” pudotuslämmön asetus. Kuiva releohjaus (”kärkitieto”) on toteutettu ”normaalisti suljettu”-tyyppisellä releellä, jonka auki ohjaus tapahtuu yksinkertaisesti yhdestä valmiiksi ohjauksessa olevasta LVV käyttöjännitteen syötöstä. Kun on halvimmat tunnit (Shelly+ohjausohjelma), ohjautuu LVV päälle ja samalla rele avaa poissaoloasennon piirin ja kiertoveden lämmityksen tavoitelämpö nousee normaalille lämmitystasolle. Ja vastaavasti kalliimpien tuntien alkaessa ohjautuu LVV käyttöjännite pois, jolloin rele sulkeutuu ja ohjaa poissaoloasennon päälle.

Näillä keinoin huonelämpö saattaa laskea makuuhuoneissa 18-20 asteeseen vaikka alakerrassa olisikin 21-23 astetta. Tutkimustuloksethan sanovatkin että nukkuessa olisi hyvä olla hieman matalampi huonelämpötila, joten tämä ei ole välttämättä suoranaisesti haittavaikutus. Totuttelu kestää hetken, mutta unen laatu saattaa parantua ja sähkön käyttö vähenee huomattavasti.

Näiden toimenpiteiden avulla meidän sähkönkäyttömme on laskenut huomattavasti edellisen vuoden tasosta. Suurin osa käytöstä on siirtynyt sille ajankohdalle, jona sähkö on halvinta eli odotettu suomalaisten sähkön kulutus on muuta sen vuorokauden ajankohtaa vähäisempää. Näinpä arjen normaalista elämästä ei ole tarvinnut erityisen paljon välittää, ja silti kuukauden sähkön keskihinta pysyy omalla käytöllämme alle pörssisähkön kuukauden keskihinnan.

Vastaa