Yrityksen ensimmäinen mainontakokeilu (Google Ads)

Moni aloitteleva ja myös sukupolvenvaihdoksen yhteydessä kasvua tavoitteleva yritys päätyy Googlen yrittäjän työkalujen pariin. Onhan kaikki muutkin siellä ja haluat omankin sivusi näkyvän sopivien hakusanojen yhteydessä.

Google tarjoaa yrittäjille porkkanoita kokeilujaksojen muodossa. Tässä kohden tulee olla tarkkana. Kerron pari omaa kokemustani ”ilmaisen mainonnan” kokeilun hinnasta.

Osa 1. Verkkokauppa WooCommerce tarjoaa Googlen integrointityökalun avulla Ads-tilin avaamista ja sille ensimmäisen 31 päivän aikana ilmaista mainostilaa

Kuulostaa hienolta ja tartut tärppiin. Ensimmäinen oma tuoteluettelojen mainos, My First Google Ad. Jee!

Tili tulee luoduksi helposti. Mainos ilmestyy sinne kuin itsestään, mutta ei ota näkyäkseen missään. Parin päivän ajan ihmettelet mikä meni pieleen ja teet korjausliikkeitä, kunnes tililläsi alkaa tapahtua. Mainokset tuottavat lopulta muutamassa päivässä yli 10 eurolla mainontaa Googlessa. Hienoa. Tai näin tässä vaiheessa ajattelet, se toimii!

Menee päivä tai pari, mainoksesi ovat levinneet ulkomaiden markkinoille muokatessasi asetuksia ja joku Itävallassa on hylännyt mainoksesi. Myös UK on hylännyt mainoksesi ja ehkä Portugali. OK, ajattelet, muutat mainoksia tai poistat kohdemaita. Ei ollut ok, Google sulkee Ads-tilisi. Väärinkäytöstä, harhaanjohtavaa, jotain sellasta. Pöh! Ei voi olla.

Sulkemisen yhteydessä ei enää mainokset näy, mutta voit yrittää vielä korjata tilannetta. Valitat päätöksestä ja pyydät uusintakäsittelyä. Asia ei vaikuta etenevän.

Tänä aikana on ilmestynyt Tarjoukset-osioon tilin alle aikaisemmin näkymätön 120€ ilmainen kokeilujakso, josta 0€ käytetty. Luottokortillesi siirretään käyttämäsi yli 10€ summa laskutukseen seuraavassa laskutusajossa. Sitä ilmaista jota ei ollutkaan?! Ja mainoksiasi ei näytetä ensin ”harhaanjohtavan mainonnan” Itävallassa tai Portugalissa vuoksi ja sen jälkeen vain koska luottokorttisi oli hylännyt jäljempänä mainitun yli 50 euron maksun, joten ilmaista mainosta ei tullut sentilläkään. Ikinä.

Teet tukipyynnön. Menee päiviä, saat vain neuvoja miten sellainen sähköpostitse saatu kuponki (josta tässä ei ole kyse), tulee aktivoida. Samoin kysyessä syitä tilin sulkemiselle saat vain tietää, että ne mitä olet jo lukenut ja joista rikkomuksista suomenkielisellä sivullasi ei ole kyse, voisi olla syynä.

Lopulta tili olisi jälleen käytettävissä (kun jo välissä suljit sen ja avasit jälleen uudelleen), mutta ilmaisella oli hintansa: sitä vähän yli 10€ et saa takaisin, vaikka yritykselläsi olisi 120€ edestä ilmaista käytettävissäsi vielä noin 20 päivän ajan. Sitä samaa ”ilmaista” minkä piti olla ollut jo viikon ajan käytettävissä.

Tämä harhaanjohtava toimintatapa lienee ihan normaalia Suomen ulkopuolella.

Kokemattomalle ensikertalaiselle sillä on hintansa. Näistä mainoskokeiluista jäi 65€ luottokorttilasku ja 0kpl todellisia mainonnan kohteena olleita maksavia asiakkaita. Itsesi lisäksi.
Kuten tiedämme, artisti maksaa.
Osa 2. Yrittäjän työkalujen kautta Google Business tarjoaa uuden Ads-tilin avaajalle yritystietojen perustamisen yhteydessä 80€ edestä ”ilmaista mainosta” aloittavan yrityksen avuksi

Hienoa, ajattelet jälleen. Verkkokaupasta jopa 120€ ja täältä kiinteä 80€. Laitat mainoksia näkymään.

Menee pari päivää, et ole saanut klikkauksia. Yhtenä yönä järjestelmä kuitenkin kertoo olleen liikennettä enemmän kuin oman palvelimesi tilastot kertovat todellisuudessa olleen. Kuka huijaa? No, et mieti sitä sen enempää. Mainostilille on kertynyt yl 50€ saldoa.

Menee muutama tunti ja saat ilmoituksen, että korttisi veloitus ei onnistunut. 54€ ei mene läpi, koska et odota mitään maksuja otettavaksi sieltä juuri nyt ja olet siirtänyt varat muulle tilille kuin yrityksesi Debit-kortin käyttämälle.

WTF?! Yrität jälleen tukipalveluita. Mikään ei tunnu toimivan kuten pitäisi. Tähän liitettyyn Ads-tiliin ei myöskään päästä käsiksi asiakaspalvelusta samaan aikaan tuon toisen Ads-tilin kanssa, vaikka ne on saman käyttäjätunnuksen samassa laskutustiedossa kiinni.

Asiakaspalvelu on suomalaiselle yrittäjälle helvetti ja mikään ei etene. Kortiltasi yritetään laskuttaa toistuvasti usean vuorokauden ajan 54€ ilmaista mainosta jota ei koskaan aktivoitunut käytettäväksi.

Kun oikein osaa etsiä, niin alkuun palattuansa (tili vailla kytköksiä) voi löytää pienen huomaamattoman symbolin, joka kertoo lisätietoja luvatusta edusta. Siinähän on tietysti tuollainen pienen pieni koira haudattuna, ettet saakaan etua käyttöösi heti. Jos käytät yli 50 eurolla tai kuukausi vaihtuu, sinua laskutetaan heti, mutta mainoshyvityksen saat vasta 2kk kuluttua.

Eli varoituksen sana: varokaa ilmaista mainostilaa! Ei ole ilmaista mainosta.

Ilmaista mainosta ei olekaan, kuten ei ilmaisia lounaitakaan. Tämä harhaanjohtava toimintatapa lienee ihan normaalia isossa maailmassa Suomen ulkopuolella. Vaikka en löytänytkään sitä pienellä kirjoitettua pränttiä mistään materiaaleista aloittaessa, kyllä se siellä jossain piilossa sitten kuitenkin on. Normaalista poikkeavassa kohden, josta yleensä löytyy vain tuotteeseen liittyviä lisätietoja ja mikä menee ohi silmien.