Uusiutuvan energian vuokraaminen, uusi yritys (osa 4+8)

Alkuvuodesta kirjoittelin ensin vuokranneeni Helen Oy aurinkovoimaa ja tuulivoimaa, ja sitten peruneeni koko jutun. Tällöin tekninen toteutus oli jossain määrin heikko, sitä ikään kuin osti sikaa säkissä ja sai myöhemmin epämääräisen laskelman siitä miten osuudet ovat tuottaneet. Olin odottanut paljon enemmän reaaliaikaisuutta ja täsmällisyyttä tuoton seurannalta.

Nyt kuitenkin hyppäsin uuden yrityksen tuntemattomaan ja vuokrasin (ennakkotilasin) yhden hieman aikaisempaa tehokkaamman ja myös vuokrahinnaltaan kalliimman aurinkopaneelin uudesta Nurmijärven aurinkopuistosta (lisää aiheesta sivuiltaan uutisista). Uudessa aurinkovoimalassa on yhteensä 2800 kappaletta 540Wp paneelia, joista 1040 kpl on kenen tahansa yksityishenkilön tai pienyrityksen vuokrattavissa hintaan 5,99€/kk. Tämän ollessa paitsi uusin, myös paneelien teholta suurin Helenin aurinkovoimala, joten ei yllättänyt miten paneelien vuokraus myytiin hetkessä loppuun. Onnistuin saamaan jonkun hätäisesti omansa peruneen jäljiltä itselleni yhden (NJ797), mikä onkin tässä vaiheessa varsin riittävä määrä.

Vertailun vuoksi ja yleisestä mielenkiinnosta vuokrasin samalla myös tuulivoimaosuuden, tällä kertaa vain yhden eli 100W tuotantotehoa voimalasta (aikaisemmin peruttujen tilalle). Tämä on heti tuotantovalmis olemassa oleva osuus, joka on tuotteistettu nimellä Omatuuli.

Tällä kertaa en myöskään tiedä mille kahdesta sopimuksestani nämä yhdistetään, sillä nykyisin paitsi ”Drive-In WC”, myös kotimme sähkösopimus on Helenin sähkön myynnin piirissä. Näissä yksityishenkilöille tarkoitetuissa sopimuksissa ei ole otettu huomioon mahdollisuutta olla useampi sähkösopimus samalla käyttäjällä, joten sitä ei saa suoraan itse valita siitä lomakkeesta käsin tai edes jättää lisätietoja vapaamuotoisena tekstinä.

Aurinkopuistossa hyödynnämme kaksipuoleisia paneeleja, jotka tuovat noin 5–10 % lisää tuotantoa vuodessa. Yhden paneelin keskimääräinen vuosituotto vastaa noin 6024 pannullista kahvia.

Tällä kertaa aurinkopaneelin vuosituotto on ilmoitettu mainosmateriaaleissa kahvikuppeina. Tulee jotenkin jenkkilä-fiilis. Montakohan jalkapallostadionia pitkät piuhat siellä on?

Helenin sivujen aikaisemmista kirjoituksista kävi ilmi myös laskentaperuste. Se kuuluu näin: ”Oletetaan, että tavallinen kahvinkeitin keittää 1 kW teholla ja lämmittää pannua 100 W teholla ja yhden pannullisen keittämiseen kuluu 10 minuuttia. Jos keittämisen jälkeen pannua pidetään 10 minuuttia lämpimänä, käytetään sähköenergiaa yhteen pannulliseen 0,2 kWh.”

Vaikeaselkoinen 6024 pannullista kahvia / 540 Wp paneeli / vuosi tarkoittaa siten vertailukelpoisessa standardissa mitta-asteikossa noin 1205 kWh keskimääräistä sähkötehon tuottoa per vuosi. Eli se olisi jopa 3,3 kWh/vrk, josta tulee laskennallisesti keskimäärin 100 kWh edestä energiaa kuukaudessa. Paneelin vuokrahinta 5,99€/100kWh tekee täten paneelin kannattavaksi mikäli sähkön keskihinta on yli 6c/kWh.

Vertailun vuoksi tuulivoimalaosuus Omatuuli ympäristötuotteena maksaa 4,19€/kk ja keskimääräinen vuosituotto on ilmoitettu olevaksi 310kWh. Siten vastaava alin kannattava sähkön keskihinta on yli 16,2c/kWh. Näinä epävarmoina kalliin sähkön hinnan aikoina se saattaa hyvällä tuurilla jopa toteutua muutamana kuukautena vuodesta, mutta se aika ei välttämättä osu yhteen luonnon olosuhteiden kanssa.

Aikaisempien hinnoittelumallien perusteella voisi olettaa, että ennakkotilaajat saavat nyt paneelinsa hieman tuotannon aikaista myyntiä edullisemmin. Tavanomaisesti voimalaosuudet eivät ole kannattaneet vuoden keskimääräisen hintatason perusteella vaan olleet enemmänkin ekoteko uusiutuvan voiman tuotannon tukemiseksi. Vaihtoehtoisesti hinnoittelussa ei ole otettu huomioon sähkön spot-hintojen keskimääräistä nousua ja tulevaisuuden ennusteita lyhyellä aikavälillä.

Nähtäväksi jää miten tuottavat todellisuudessa ja pääseekö edes ennakkotilaajat tässä voitolle omissa sähkölaskuissaan.

Tuulivoimalaosuus 100W on myöskin ostettu lähinnä kannatusmielessä ja mielenkiinnosta seurata toteutuneita arvoja pitkällä aikavälillä. Se myös osaltaan korvaa talvisin puuttuvaa aurinkoenergian osuutta omassa sähkön käytössä.

Täten keskimääränen vuosituotto-odotus uusiutuvilla energiaosuuksilla on perheemme sähkön käytöstä tällä erää 1205 kWh aurinkoenergiaa + 310 kWh tuulienergiaa vuodessa eli 1515 kWh/365 päivää = 4,15 kWh/vrk. Yhdessä sähköä säästävien ratkaisujen kanssa (näistä kirjoittelen lisää myöhemmin) se saattaa saada uusiutuvan energian osuuden kasvamaan 10% aikaisemmasta. Helenin Pörssisähkö-asiakkaana tämän hetkinen energian tuoton jakauma on 5% ja loput muuta, eli näinkin vähällä voisi saada uusiutuvan energian osuuden kasvamaan huomattavasti omassa sähkön käytössään.

Lyhyt kertaus Helen Oy uusiutuvan energian vuokraustarjonnasta:

 • Tuulisähkö Omatuuli (Lakikangas): 50,28€/310kWh/vuosi
  • toisin sanoen noin 310kWh/vuosi hinnalla 16,22c/kWh
 • Aurinkopaneeli nimikkopaneeli Kivikko 52,80€/11% kerrostalokaksion kulutus/vuosi
  • Helen Oy aikaisempien kirjoitusten perusteella kerrostalokaksio kuluttaa noin 2000kWh/vuosi (kun 160000kWh on noin 80 kerrostalokaksion vuotuinen keskikulutus)
  • toisin sanoen noin 220kWh/vuosi hinnalla 0,24c/kWh vertailukelpoisin standardein yksiköin
 • Aurinkopaneeli nimikkopaneeli Suvilahti 52,80€/11% kerrostalokaksion kulutus/vuosi
  • toisin sanoen noin 220kWh/vuosi hinnalla 0,24c/kWh vertailukelpoisin standardein yksiköin
 • Aurinkopaneeli nimikkopaneeli Nurmijärvi 71,88€/6024 pannullista kahvia/vuosi
  • Helenin kirjotusten perusteella pannullinen kahvia muodostaa arviolta 0,2kWh kulutuksen
  • noin 1205 kWh/vuosi hinnalla 5,97c/kWh vertailukelpoisin standardein yksiköin
 • Aurinkopaneeli nimikkopaneeli Messukeskus 52,80€/14% kerrostalokaksion kulutus/vuosi
  • toisin sanoen noin 280kWh/vuosi hinnalla 18,86c/kWh vertailukelpoisin standardein yksiköin

Kannattavimmat uusiutuvan energian tuotteet ovat täten järjestyksessä Nurmijärven aurinkopaneeli selvästi parhaalla hyötysuhteella, toisena tuplakallis tuulisähkö Lakikankaalta ja loput vanhat aurinkopaneelituotteet naurettavan kalliilla hinnoillaan järjestyksessä Messukeskus ja kalleimman sijan jakavat Kivikon ja Suvilahden aurinkovoimalat.

Täytyy tarkkailla tilanteen ja mahdollisten uusien aurinkopuistojen kehitystä (myös hintakehitystä), sillä nykyisissä epävakaissa sähkömarkkinatilanteissa se saattaa tuoda paljon odotettua vakautta ja ennakoitavuutta omaan sähkölaskuun pörssihinnoitellulla sähköllä.

Muokkaus: Nopeat syö hitaat! Tarkkailin säännöllisesti tilannetta ja nappasin sieltä myös toisen vapautuneen Nurmijärven nimikkopaneelin NJ44 itselleni. Hajautan nyt nämä tilaukset siten, että puolet kotiin ja puolet hallille.

Kun ei tilausten käsittelyä voi turhasta nopeudesta moittia, niin nappasinpa odotellessa vielä kodin sähkösoppariin tänään vapautuneen paneelin MK697 Messukeskuksen katolta, se on jatkuvasti parhaillaan tuottava aktiivinen aurinkovoimala.

16.9. löytyi taas pitkästä aikaa rypäs vapautuneita vuokrapaneeleja Messukeskuksesta, ehkä sen saa sopimukselleen kun aurinko ei enää paista päivittäin…

Muokkaukset/lisäykset:

26.8.2022: Tällä hetkellä asiakaspalvelussaan pitää kiirettä, eikä mitään ole vielä vahvistettu sopimuksilleni asti näkyviin (19.8. ja 26.8. tehdyt tilaukset).
31.8.2022: Edelleen odottelen jotain tapahtuvaksi…
3.9.2022: Yhä odottelen… odotellessa laitoin toisenkin 100W tuulivoimaosuuden tilauksen vetämään.
7.9.2022 Odotus jatkuu… ois tietysti kiva, että näitä palveluja saisi käyttöön suht pian tilauksesta. Mut kiirekös tässä…
8.9.2022 Odotellessa nappasin Messukeskuksesta yhden paneelin tilaukseen…
12.9.2022 Yhä odotellaan ensimmäistäkin tilausta käsiteltäväksi loppuun, pian tulee jo kuukausi täyteen odottelua. Tulee mieleen pakostikin kysymys vetkutellaanko tahalteen sähkölaskua potentiaalisesti pienentäviä sopimuksia ja odotellaan hintojen laskua ennen sopimuksen voimaan saattamista.
13.9.2022 Tässä yhä odotellessa ensimmäisenkään loppuun käsittelyä tilasin vielä toiseenkin kohteeseen yhden tuulivoimalaosuuden
16.9.2022: Tänään sain ensimmääset aurinkopaneeli+tuulivoima vahvistetuksi sopimukselleni