Samsung Gear S3 Frontier (älykello)

Tuli hommattua tuollainen kapine hetken mielenhäiriön seurauksena. Se hetki venyi niin pitkäksi, että koin pakottavaa tarvetta saada pitkästä aikaa jotakin ranteeseeni ja tällä kertaa halusin sen interaktiivisena älypuhelimen kanssa symbioosissa elävänä rannetietokoneena. On siinä toki kellotoimintokin yhä, mutta tähän kelloon voi puhua ja se puhuu takaisin kuin 80-luvun tieteiselokuvissa ja action-leffoissa ikään. [linkki valmistajan sivulle]

Toimintaelokuvista tutut agenttitoiminnot ovat nykyisin arkipäivää ja kello kertoo täysistunnolla selatessasi, että olet 2400 metrin korkeudessa, huussin ulkopuolella on yöelämää vielä pari tuntia, ja että vaimo tavoittelee alppimökkiin sisälle jätetystä puhelimesta huolimatta ja vaatii vastaamaan heti.

Omassa käytössäni eniten käytettyjä ja mielestäni tärkeitä älykellon toimintoja ovat: 10 minuutin välein automaattisesti tapahtuva sykemittaus, uniseuranta ja liikuntaseuranta (puhelimen S Health -sovelluksen kanssa integroituna), kalenteritoiminnot, tekstiviestitoiminnot, puhelujen hallinta silloin kun ei puhelinta ole helppo kaivaa esiin, sähköposti, Spotifyn hallinta, taskulaskin, säävaroitukset (esimerkiksi nopeasti muuttuneen ilmanpaineen kohdalla) sekä tietenkin herätyskello ja yleisesti eri sovelluksista tulevien viestien pikatarkistus kellon ruudulta.

Myös WhatsAppin ja Facebook Messengerin viestien luku ja tarvittaessa vastaaminen kellosta käsin ovat varsin käteviä toimintoja. Ei tarvi enää joka juttua varten alkaa kaivelemaan puhelinta esiin tai hakea sitä juoksujalkaa toiselta puolelta kämppää, jos tulee viesti tai puhelu. Olettaen, että yleensä haluaa olla tavoitettavissa.

Muuten kätevästä käytöstä huolimatta tässä ei valitettavasti ole toimivaa suomenkielistä sanelua puheena, vaan joutuu käyttämään kosketusnäytöltä pientä näppäimistöä ja se tuottaa ongelmia erityisesti tilanteissa, joissa kaipaisi mahdollisuutta vaivattomaan viestiin vastaamiseen. Esimerkiksi autolla ajaessa ruutuun tulee perhe-ryhmän viesti, johon pitäisi lapsille vastata, mutta kännykän taskusta kaivaminen turvavyön alta on hyvin huono idea. Siinä tilanteessa on kuitenkin melkeenpä pysähdyttävä seuraavalle pysäkille, sillä sanelun puutteessa näppäimistön käyttö vapaalla kädellä on melko arpomista ja yleensä viesti lähtee vajaana ja parin väärän sanan kanssa, kun painaa vahingossa "lähetä". Myöskin Samsung-näppäimistön suomi-sanakirja on auttamattoman huono, ainakin stadin slangin tai muunkin puhekielen kanssa. Tulee jatkuvasti täysin vääriä sanoja ja yleiskielestäkin vääriä sanamuotoja ensisijaisena, eikä listalta meinaa löytyä mitään järkevää vaihtoehtoa. Ja sanakirjan muokkaaminen kirjoittaessa on...no, en ole vielä sisäistänyt miten se tuossa kuuluu tehdä tai tapahtuu parhaiten.

Muutaman viikon käytön jälkeen tämä tuntuu varsin luonnolliselta osalta omaa itseäni, vaikka onkin tuollainen hieman kookas möhkäle, kuten monet urheilukellot ja vastaavat miestenkelloina ovat.

Ps. tämä trendilelu viihtyy symbioosissa Bluetooth LE (low energy) -yhteensopivan Samsungin älypuhelimen kanssa ja sellainen onkin käytännössä perusedellytys sen toiminnalle. Kaikki modernit Samsungin älypuhelimet käyvät eli ne uudet mallit, joita on viimeisen noin 3 vuoden aikana valmistettu. Itselläni on nyt Samsung Galaxy S7, mutta aloitin käytön Samsung Galaxy S4 Active-mallin kanssa.

<3 tech