Ford "avaimeton" järjestelmä ja kaukosäätimen pariston vaihto

Kirjoitan uudemman kerran tästä aiheesta, sillä huomasin poistaneeni aikaisemman vuonna 2013 kirjoittamani tekstin. Törmäsin tuolloin ongelmaan, että avaimettoman järjestelmän kaukosäädin ei toiminutkaan pariston vaihdon jälkeen.

Heti alkuun sellainen huomautus, että nämä Fordin nykyaikaiset kaukosäätimet eivät voi "unohtaa" itseään irrottamalla pariston, eikä auto siten voi myöskään alkaa hylkimään ja vaatia "uudelleen ohjelmointia" avaimille. Täten tulee keskittyä nimenomaan avaimen virransaantiin.

Alkuperäinen paristo oli Panasonic CR2032. Uusi joku tuntemattoman merkkinen halpa paristo, siinäkin CR2032 leimat.
Alkuperäisessä paristossa oli jännite rasittamattomana 3,0V sellaisessa paristossa, jota ei ollut käytetty juuri lainkaan. Uudessa paristossa jännite pysyi 3,3V lukemassa ja ihmetys oli suuri. CR2032 määritelmän mukainen paristo on uutena lepojännitteeltään 3.0 - 3.4V ja kaikki siltä väliltä siis sallittuja, joten pitäisihän niiden toimia.

Päädyin tekemään "think out the box" ratkaisun ja oikosuljin pariston. Jännite laski muutaman lyhyen rasittelun jälkeen luokkaan 3,2V. Laitoin pariston takaisin kaukosäätimeen. Yllättäen se toimi ongelmitta tämän jälkeen. Suoritin saman testin useammalle paristolle. Ensin eivät uutena toimineet kuin enintään kerran napista painaessa, osa ei edes sitä yhtä kertaa väläyttänyt auton valoja. Ja tulos oli aina sama. Paristo alkoi toimimaan, kun sitä oli ensin rasiteltu ja saatu lepojännite laskemaan hieman.

Yhteenveto: kaikki paristot eivät välttämättä toimi kaikkien autojen kaukosäädinten kanssa saumattomasti. Vika ei ole ohjelmoinnissa tai kaukosäätimessä. Aivan varmaa syytä en ilmiölle tiedä, koska myös hieman korkeamman jännitteen uudet DL2032-paristot ovat yleensä toimineet.
Toimimattomuus saattaa liittyä ajoneuvon varkaudenestomekanismeihin eli epävakaa tai liian voimakas signaali saattaa aiheuttaa avaimen hylkimistä. Liian voimakas tai säröinen signaali saattaisi olla turhan korkeasta jännitteestä lähtöisin, kun taas liiallinen huojunta tai säröisyys signaalin alussa voisi johtua korkeamman jännitteen liian nopeasta laskusta rasitellessa.
Varmasti toimivia vaihtoehtoja ovat ainakin Panasonic CR2032 ja Renata DL2032.

<3 tech