Minä: ylläpitäjä

Muiden harrastuksien ohessa teen ylläpitoa verkkopalveluille. Kotiverkon lisäksi on ollut vaihteleva määrä kodin ulkopuolisia verkkolaitteita, palvelimia ja virtuaaliresursseja. Ensimmäinen oma palvelimeni oli vanha Nokian tukiasemakäytössä maailmalla ollut laite, jonka naapuri lahjoitti. Se pyöritteli SCSI-levyjään lapsuudenkodissani sänkyni alla vuosituhannen vaihteen tienoilla ja verkkoyhteydet toteutui alkuun 64k ISDN-linkillä (yöaikaan 128k kahdella kanavalla) ja hieman myöhemmin HomePNA-pohjaisella taloyhtiöverkolla (alkuun 1M sitten 10M), joka vaihtui lopulta 8M ADSL-toteutukseen paremmin toimivana (taloyhtiöverkossa oli ongelmia kaistan jaon ja naapurien ristiin kuulumisen hubeista kanssa).

Nykyisin (vuoden 2020 alusta) teen näitä myös sivutyökseni oman toiminimen alla (eli voin myös laskuttaa helposti kirjanpitoon laitettavassa muodossa) ja verkkoyhteydet ovat kotonakin jo 1000M luokassa. Eli siltä osin nuoruuden unelmat saavutettu.

Ylläpitämilläni alustoilla on ollut (ja on yhä) paitsi omia sovelluksia, myös perheenjäsenten, ystävien ja tuttavien verkkopalveluita. Niiden lisäksi vuosien saatossa on ehtinyt olla joitakin ammattimaisempia projekteja (mm. painikilpailujen web-sivutilat) ja pienyrittäjien hosting-toteutuksia mallia low budged best effort.

Pidempiaikaisista projekteista mainittakoon 2000-luvun alkupuolelta sivusto Radikaali.net (co-location ja siirtymäkauden jälkeen palvelimen täysi ylläpito). Palvelimena toimi Intel Mac Mini, joka oli Ethernet-over-DSL toteutuksella liitettynä internetiin oman Mac Mini-palvelimeni kanssa. Tässä vaiheessa meillä oli pieni jo pieni lapsi kotona, joten meluisa järeä metalliovinen räkkikaappi eteisessä vaihtui muuton myötä hiljaisempiin laitteisiin ja lasivitriiniin.

Joskus kauan sitten olin myös ensimmäisiä silloisen verkko-operaattorini natiivireititetyn IPv6 asiakkaita ja suoritin innokkaana harrastajaylläpitäjänä myös Hurricane Electric IPv6-sertifikaatin niin nopeasti kuin vain tekniset olosuhteet sen sallivat.
IPv6 Certification Badge for terae

Taisi olla vuoden 2012 alku, kun aloin toteuttamaan tarvittavan palvelinympäristön ja sen teknistä ylläpitoa Kaaosradiolle. Tämä tapahtui melko spontaanisti, kun kaverini verkkoyhteyksien kanssa oli suuria ongelmia ja käytössäni oli tuolloin Nerv-verkon Henrin kanssa puoliksi jaettu Sun-palvelin ”oikeassa palvelintilassa”. Xen-virtualisoinnilla saatiin molemmille tarvittavat palvelinresurssit ja fyysisenä sijaintina oli Pannuhuone (Otaniemi). Ylläpidin palvelimelle myös omaa palomuuri- ja reititinlaitetta, jossa oli erillinen hallintaverkko eri piuhoituksella runkoon. Hallintaportti eri reitityksellä mahdollisti hieman aikaisempaa paremman suojautumisen verkkouhkilta ja vikatilojen nopean havaitsemisen, kun kotiverkostani käsin tarkkailupalvelut seurasivat verkon tilaa sen kautta.

Poistuimme Pannuhuoneesta Sun-palvelimen hajottua vanhuuttaan vuonna 2014 ja ylläpidolliset tiemme Henrin kanssa erkanivat. Uusi koti vastikkeettomalle hosting-toiminnalle löytyi FAR ry. jäsenyyden kautta, yhdistyksen jäsenvirtuaalipalvelimelta, jossa palvelut jatkuivatkin vuoteen 2019 asti. Kesäkuussa 2019 päädyin hankkimaan uudesta Hetzner Helsinki (sijainti todellisuudessa Tuusula) salista vuokrapalvelimen, kun niitä oli hyvin edulliseen hintaan tarjolla ja varsin hyvillä ominaisuuksilla. Siirsin kaikki omat harrastukseni ja muille tuottamani palvelut sinne.

Vuoden 2020 helmikuusta alkaen hosting-palveluitani alkoi käyttämään myös Ford-Club Finland Association ry, jolle olen tehnyt jo aikaisemminkin palvelinylläpitoa osana harrastustoimintaa (vuodesta 2013). Syynä siirtymään oli aikaisemman webhotellin tekniset ongelmat ja hinta, sillä yhdistyksen budjetti oli menossa pahasti miinukselle. Vaikka aloitin alkuvuodesta yritystoiminnan, sovin tarjoavani tämän vuoden näytteenä.

Bloggaan” myös ylläpidollisista/teknisistä aiheista, joten sieltä lisää tuoreita kuulumisia…

ipv6 ready