Minä: ylläpitäjä

Muiden harrastuksien ohessa teen ylläpitoa verkkopalveluille. Kotiverkon lisäksi on ollut vaihteleva määrä kodin ulkopuolisia verkkolaitteita, palvelimia ja virtuaaliresursseja.

Ensimmäinen oma palvelimeni oli vanha Nokian tukiasemakäytössä maailmalla ollut laite, jonka naapuri lahjoitti. Se pyöritteli SCSI-levyjään lapsuudenkodissani sänkyni alla vuosituhannen vaihteen tienoilla ja verkkoyhteydet toteutui alkuun 64k ISDN-linkillä (yöaikaan 128k eli kahdella kanavalla) ja hieman myöhemmin HomePNA-pohjaisella taloyhtiöverkolla (alkuun 1M), joka vaihtui lopulta 8/1M ADSL-toteutukseen paremmin toimivana (taloyhtiöverkossa oli ongelmia kaistan jaon ja naapurien ristiin kuulumisen hubeista kanssa).

Vuoden 2020 alusta olen tehnyt näitä myös sivutyökseni rekisteröidyn toiminimen alla ja verkkoyhteydet ovat jo kotonakin 1Gbps luokassa. Eli siltä osin nuoruuden unelmat saavutettu.

Ylläpitämilläni alustoilla on paitsi omia sovelluksia, myös perheenjäsenten, ystävien ja tuttavien verkkopalveluita. Niiden lisäksi vuosien saatossa on ehtinyt olla jonkin verran isompiakin projekteja (mm. SM ja MM painikilpailujen web-sivut) ja pienyrittäjien hosting-toteutuksia mallia LBBE (low-budged best-effort).

Pidempiaikaisista menneistä projekteista mainittakoon 2000-luvun alkupuolelta sivusto Radikaali.net (co-location ja ylläpito). Palvelimina toimi siihen aikaan muutama Intel Mac Mini ja verkko oli 4-wire Ethernet-over-DSL toteutuksella liitettynä Nebulan verkkoreititykseen. Tässä vaiheessa elämää oli jo kaksi pientä lasta kotona, joten aikaisemman asunnon eteisessä majaillut korkea räkkikaappi sisältöineen sai vaihtua kompaktiin ja hiljaiseen muotoon.

IPv6 Certification Badge for terae

Joskus kauan sitten suoritin myös Hurricane Electricin IPv6-sertifikaatin. Taisin olla operaattorini ensimmäinen toimivan natiivireititetyn IPv6 DSL-asiakas. Syksyllä 2021 kyselin HE supportilta päivitystä pieneksi jääneeseen paitaani (silloin kokoa M) ja yllätyksekseni he lupasivat toimittaa päivityksen versioon 2.0 eli L-kokoon. Valitettavasti paketti ei koskaan päätynyt perille.

Taisi olla vuoden 2012 alkua, kun aloin toteuttamaan tarvittavaa palvelinympäristöä ja sen teknistä ylläpitoa Kaaosradiolle. Tämä tapahtui melko spontaanisti, kun erään ystäväni verkkoyhteyksien kanssa oli suuria ongelmia ja käytössäni oli tuolloin Nerv-verkon Henrin kanssa puoliksi jaettu Sun-palvelin ”oikeassa palvelintilassa” maksamieni verkkoyhteyksen ja oman fyysisen palomuuri-/reititinlaitteen (MikroTik RouterBOARD RB1200) takana. Tällöin saatiin Xen-virtualisoinnilla molemmille verkoille tarvittavat palvelinresurssit käyttöön ja fyysisenä sijaintina oli Pannuhuone (Otaniemi). Poistuimme Pannuhuoneesta Sun-palvelimen hajottua vanhuuttaan vuonna 2014 ja samalla ylläpidolliset tiemme Henrin kanssa erkanivat. Vaihdamme yhä silloin tällöin kuulumisia mm. Nerv-verkon #tietoturva-kanavalla.

Lyhytaikainen uusi koti sen aikaiselle vastikkeettomalle hosting-toiminnalle löytyi FAR ry. jäsenyyden kautta yhdistyksen jäsenvirtuaalipalvelimelta, jossa palvelut jatkuivatkin vuoteen 2019 asti.

Kesäkuussa 2019 päädyin hankkimaan uudesta Hetzner Helsinki (eli Tuusula) salista vuokrapalvelimen, kun niitä oli hyvin edulliseen hintaan tarjolla ilmeisesti aloituksen kunniaksi ja varsin hyvillä ominaisuuksilla. Siirsin tässä vaiheessa kaikki omat harrastukseni ja muille tuottamani palvelut sinne. Palvelimessa riittää potkua vielä pitkään.

Vuoden 2020 helmikuusta alkaen hosting-palveluitani alkoi käyttämään myös mm. Ford-Club Finland Association ry, jolle olen tehnyt jo aikaisemminkin palvelinylläpitoa osana harrastustoimintaa (vuodesta 2013 alkaen). Syynä siirtymään oli aikaisemman webhotellin toistuvat tekniset ongelmat ja huono hinta-/laatusuhde.

Bloggaan” myös ylläpidollisista/teknisistä aiheista, joten sieltä lisää tuoreita kuulumisia…

ipv6 ready