Kategoriat
ylläpitäjän sivunootit

Laitekaapin pölynhallintaa (DIY ilmanpuhdistin)

Vaikka olen pyrkinyt minimoimaan pölyn päätymistä eteisessä sijaitsevaan laitekaappiini (mm. EU3 eli G3-luokan suodatinmattopaloilla tuloilma-aukoissa ja teippaamalla ylimääräisiä aukkoja umpeen), sisään pääsee väistämättä myös karkeampaa pölyä ja tietenkin suodatusluokkaa hienompaa pölyä.

Ei se mikään nätti ole, mutta toimiva.

Käsiini oli jäänyt yksi ylimääräinen kiinalainen HEPA-vaihtosuodatin, Noctua NF-A4x10 FLX laitetuuletin ja läjä vanhoja 12Vdc virtalähteitä.

Think-out-box eli laitetaan in-box suodatin aikaisemmin esitellyistä tarvikkeista valmistettuna. Pari ruuvia pitämään flekti paikoillaan suodatinpatruunassa ja tuulettimen pakkauksessa mukana tulleilla pikaliittimillä yhdistyy vanhan töpselivirtalähteen piuhat näppärästi kiinni tuuletinliittimeen. Työkaluiksi riittää ruuvimeisseli, sivuleikkurit ja esimerkiksi tuolinjalka, jolla pikaliittimet saa puristettua kiinni nojaamalla hieman painoa päälle.

Sitten vaan puhallussuunta kohden kaapin etulasia, mistä suunnasta laitteet hieman ylempää ottavat tuloilmansa, jotta siellä olisi tarjolla mahdollisimman paljon hienosuotimen läpi mennyttä vähäpölyistä ilmaa.

Tämä ilmanputsari pitää vähemmän melua ja kierrättää isomman määrän suodatettua ilmaa läpi kuin kiinalainen valmistuote, johon tuo suodatinpatruuna on tarkoitettu.

Suodatettua ilmaa syntyy ~6-7 m³/h. Arvio laskettu sen perusteella, että vapaasti virtaavana tuon puhaltimen läpi siirtyy täydellä teholla yli 8 kuutiometriä limaa per tunti ja sekä suodatinmateriaali, että suodattimessa oleva hieman alimitoitettu reikä luovat vastapainetta imulle. Ero vapaasti ilmassa pyörivään tuulettimeen ei ole kuitenkaan kovin suuri inhimillisin mittarein eli sormien lomitse tai kasvoihin suunnatulla ilmavirralla arvioiden.