GekkoScience NewPac (2xBM1387 ASIC) suorituskyvyn hienosäätöä

Aikaisemmassa kirjoituksessani kerroin ensikokemuksista Gekko NewPac USB-tikun mallisesta ASICmineristä. Sitä on joskus markkinoitu myöskin korkeammalla nopeudella (130 Gh/s+), mutta nykyisin myyntiteksteissä lupaillaan sen kykenevän vain 22 – 45 Gh/s. Oletan tuon 130 Gh/s olleen huippunopeuksia ASICboost-käytön ympäristöissä ja raskaasti ylikellotettuna.

Tehokkaat ASIC-louhintapiirit kuten Bitmain BM1387 tekee paljon lämpöä, joten ruuvasin kylkeen heti alkuun tuulettimen.

Myös CGminer-gekko (wareck) käyttää normaalisti vakioasetuksia eli 400mV jännitettä ja 100MHz kelloa. Toisin sanoen tämän tyyppisen ASIC-piirin matalinta suorituskykytasoa. Jäähdytyssiilissä riittää kapasiteetti tähän passiivikäytössä. Ja yli 200MHz käyttöä eivät suosittele valmistajan taholta.

Aikaisemmin mainitun mukaisesti nostin kuitenkin heti kellon mahdollisimman korkealle eli 350MHz, minkä ylityksillä alkoi hyytyä heti alkuun. Pitääkseni suorituskyvyn tasaisena lisäsin virranantoa. Tässä kohden mokasin eli nostin sen 460mV asti. Käytin näillä asetuksilla noin vuorokauden ajan ja sinä aikana lämpökuorma pysyi tarpeettoman korkeana ja alkoi haitata suorituskykyä. Siitä alkaa tulla runsaasti HW error (laitevirhe) tilastokertymää ja suorituskyky notkuu.

Koska jäähdytys vaikutti riittävän juuri ja juuri, tein pieniä muutoksia siihen. Ensinnäkin ruuvasin jäähdytyssiilin tiukemmin kiinni, sillä ruuveja ei ole lukittu ja se vaikutti olevan hieman löysällä reunoistaan. Varoin kuitenkaan kiristämästä niin, että piirilevy taipuisi paljon. Jousivoima pitää ruuvit kiinni tärinässäkin ja siilin tiukasti suorittimissa.

Lisäksi vaihdoin tuulettimen eri asentoon eli kulma ylös ja kiinnitetään keskelle siilin yläreunaa yhdellä ruuvilla. Siten ”salmiakin” alareunan ylitys puhaltaa myös kohden piirilevyä. Täten jäähdytystä tulee enemmän.

Jäähdytysparannusten jälkeen kokeilin uudelleen nostaa kelloa ja nyt onnistuukin jo 400MHz ilman välitöntä romahdusta. Keskimääräinen suorituskyky pysyy jo noin arvossa 82 Gh/s. Aikaisemmalla asetuksella (350MHz) arvo vaihteli noin 78-80 Gh/s. Väliin mahtuu 375MHz, jolla suorituskyky vaikutti olevan samaa tasoa 400MHz kanssa..

Jätin yön yli 400MHz asetuksen ja aamulla oli vastassa 22 Gh/s louhinta tiedolla HW:188 eli kaikesta päätellen piirit ovat ylikuumentuneet, lämpö kertyy hitaasti ”niillä rajoilla” olevilla asetuksilla. Pudotin kellotaajuuden 375MHz, mutta laitevirhetilastoon tulee yhä herkästi lisää kertymää, joten tuuletin ei oikeasti jaksa ihan riittävästi. Virheet olivat minuutin aikana noin 0,6% luokkaa.

Niinpä palautin asetuksen 350MHz@400mV käyttöön. 78-80% Gh/s saa täten riittää tältä tikulta.

HUOM! Testailuni on tehty ilman ASICboost-asetusta (–gekko-newpac-boost), vaikka piirissä onkin tuki sille. Huomasin ASICboostin heikentävän suorituskykyä ckpool solo-louhintaympäristössäni.

Projektilla on käytössä DNS-alidomainnimi bitcoin.operative.link ja lisäsin tuon osoitteen alle myös infosivun, jolla yritän pitää ajankohtaiset tiedot Bitcoineihin liittyvän verkkoni tilasta ja käyttömahdollisuuksista.

Jos koit tästä olevan erityistä hyötyä tai haluat muuten lahjoittaa, niin BTC 3Q4fGedLTNeenPjXyHJmFqNWvQBrUWxxan ei lopu tila lahjoituksilta. Kiitos. 🙂

Lisää kommentti / leave a comment