Autojen ropaamisen positiiviset terveysvaikutukset

Olen ollut jo pidemmän aikaa (yli 6kk) työkyvyttömänä päivätöistäni syntyneen burnoutin ja yli 15v jälkeen uusiutuneen vakavan masennuksen jäjiltä.

Olenkin jo aikaisemmin maininnut hankkineeni hallitilat, mutta kevään tullen uskaltauduin tilaamaan harkitsemani sähkömopon sijaan ns. matalanostimen eli metrin korkeuteen nostavan yliajettavan ramppinosturin ajoneuvoille.

Lapsuuden ystäväni Ford Galaxie nosturilla

Vasta nosturin hankittuani pääsin kunnolla toteuttamaan itseäni autojen kanssa, ja olenkin ehtinyt jo mm. korjata lyhyessä ajassa jarrut 3 eri merkkisestä autosta (Ford, Chrysler, Toyota). Lisäksi kaikkea pientä ja vähän kookkaampaakin projektia -64 Hopan bensalinjan haperon letkun vaihdosta alkaen aina Focus 2013 pesunestepumpun tuottamiin johtosarjan ongelmiin. Siitä vesivuodosta johtosarjan läpi moduuliin asti muodostuikin 3-4 päivän työ, josta viimeinen osuus on tätä kirjoittaessani vielä suorittamatta. Tietenkin unohtamatta yhtä ”helppoa” Chryslerin polttimon vaihtoa mihin tuhrautui melkoisesti aikaa puskurin irroituksineen ja tarvittiin kaksi miestä tekemään.

Tulipa sitä kerran metsästeltyä muuton jäljiltä sopivaa uutta pulttia ja työkalujakin vanhan poistoksi. Huonon maaruuvin katketessa ja tuotaessa parin tunnin ajan ylimääräistä päänvaivaa ja hikoilua. Ei pitäisi koskaan ajatella, että ”mä vaan nopeasti putsaan tuonkin” ja ryhtyä tekemään. Ainakin tuli puhdas maaruuvi, kun kaivoin lopulta 20v vanhasta salkusta alumiinisen kalusteruuvin esiin ja korvasin sillä rikkoutuneen (väliaikaisesti, ja tämä oikeasti jää enemmän väliaikaiseksi kuin autovero).

Kaiken kaikkiaan autojen ropaaminen on vaikuttanut positiivisesti mielialaan ja toimintakykyyn. Olen pystynyt useita kertoja ylittämään omat odotukseni ja tehnyt projektin loppuun kerralla. Joskus parin tunnin työ on venynyt yllätysten saattelemana, mutta rasittavimmillaankin tekeminen on ollut hermolepoa muusta ajattelemisen tarpeesta.

On siis kuljettu jo pitkä matka kohden parempaa toimintakykyä ja työkuntoon itseni kuntoutusta. Autojen parissa tekeminen on auttanut itselleni yllättäen siinä jopa paremmin kuin tietotekniikkaan liittyvä toiminta.