terae (minä)

avatar Olen Teemu Räikkönen.
Netissä minut tunnetaan paremmin nimimerkillä terae tai "TeRä". Jälkimmäisestä muodosta luovuin viime kädessä sekaannusten nimimerkkiin "teras"/"teräs" (terveisiä Jannelle) vuoksi, sillä monien järjestelmien tavoin IRC ei tukenut kuin ASCII-merkistöä, josta skandinaaviset merkit puuttuvat. Tosin ei sekään estänyt sekaannuksia, sillä usein splittien aikana lisäiltiin kirjaimia perään ja osa kuvitteli muita saman alkuisia alter-egoikseni. Niin ikään myös eräs pornotähti oli osaltaan viitoittamassa tietäni pois nimimerkin "tera"-muodosta, sillä usein pudotessani verkosta joku Tera Patrickin suuri fani poimi nimimerkkini itselleen. Siispä ae-muoto ä-merkistä, niin sanottu IBM-skandi, päätyi käyttöön ja jäi osaksi identiteettiäni.

Tämä on nyt kuitenkin se "omat kotisivuni", ei mikään some, vaikka linkitän sisältöä nykyisin ristiin joka puolelle.

Harrastuksiini kuuluu lähes kaikki tekniikkaan liittyvä, mitä eteen on osunut. Tai oikeastaan niiden teknisten toteutusten tutkiminen ja mahdollisesti mieleen tulleisiin tarkoituksiin jatkojalostaminen.

Miellän itseni hakkeriksi, tutkijaksi, mieleltäni lapsen kaltaiseksi. Mielenkiinto herää milloin mihinkin ympärillä olevaan, alan tutkia ja selvittämään miten asiat toimii, eikä tiedon nälkä lopu.

Ihminen on henkisesti vanhus silloin, kun ei enää halua oppia uutta, vaan turvautuu tunnettuihin asioihin ilman kyseenalaistamista ja lisätutkimuksia. Tai ohittaa tuntemattomat vain pelottavina, vaarallisina ja mahdollisesti haitallisina, etsien enintään tätä näkemystä tukevan auktoriteetin lausunnon. Olkoon se sitten vaikka foorumilla asiantuntijana itsensä esittelevä tuntematon. Tavoitteenani on pysytellä visusti erossa tästä henkisestä tasosta. Mielummin taapero kuin henkisesti vanhuuden vanki.

Tällä hetkellä suurimpina teknisinä mielenkiinnon kohteinani ovat autot ja tietotekniikka.

IPv6 Certification Badge for terae Tietotekniikkaa olen harrastanut aktiivisesti noin 10-vuotiaasta, 1980 ja 1990 -lukujen taitteesta. Ensin harjoittelin kaverien ja sitten isän töistänsä lunastamalla laitteistolla, jota kävin vielä ennen ostoa ihmettelemässä paikan päällä (Kesko osti Työvälineen liiketoiminnan ja viimeisinä tekoinani niissä tiloissa olin räpeltänyt onnistuneesti päätietokoneesta lähiverkon kautta yhden osuuden irti. Kuulemma tein palveluksen IBM henkilöstölle, joka ei ollut onnnistunut samassa ja ei uskaltanut siksi sulkea päätietokonetta, joka ilmeisesti oli myyty vielä eteenpäin jonnekin). Ah paksu-ethernetin aikaa ja isoja CPU-lerppuja.
Varsinaisesti tietoverkkoihin kiinnostukseni laajeni aivan 90-luvun alussa. Kuulemma IRC-nickini nykyisin IRCNetinä (ennen taisi olla EFNetiä? Kuka näitä enää muistaa, IRC mikä IRC, kunhan ei Quakenet) tunnetussa verkossa vaihdoin nykyiseen muotoonsa vuonna 1994.
Oheisen IPv6-sertifikaatin (Hurricane Electric, taso Sage) suorittelin kieli poskella vuonna 2011, sillä siinä oli olevinaan jotain hienoa ja piti sitten kokeilla miten nopeasti homman saa hoidettua. Ei vaatinut kovi suurta teknistä osaamista, olihan käytössäni jo IPv6. Siihen aikaan eivät kaikki internet-palveluntarjoajan asiasta kiinnostuneet työntekijätkään olleet vielä täysin sinut tämän "uuden" protokollan kanssa. Protokollahan on pääpiirteittäin kuitenkin jo varhaiselta 90-luvulta asti ollut olemassa ja vain hieman muuttunut uusien tarpeiden myötä ennen laajempaa käyttöönottoa. Eikä valitettavasti ole vielä edes vuonna 2017 käytettävissä kaikissa kotimaisten internet-operaattorien verkoissa koko asiakaskunnalle, vaan itsekin joudun turvautumaan Elisan kuituasiakkaana vielä tunnelointiin ulkopuolelta. Kännyköissä se sentään toimii kyseisen operaattorin verkossakin jo.

Autoihin liittyvä mielenkiintoni heräsi lapsena, mutta uinui sitten pitkään ja aloin varsinaisesti harrastamaan tätä puolta vasta noin 30-vuotiaana. Pelkkää kruisailua ja perushuoltoja kuten apulaitehihnan vaihtoa moottoritien varressa ei lasketa harrastamiseksi ainakaan allekirjoittaneen kohdalla.

"Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young." -- Henry Ford

omakuva