Minä: ylläpitäjä

Muiden harrastuksien ohessa teen myös ylläpitoa verkkopalveluille. Kodin lähiverkon lisäksi on ollut vaihteleva määrä kodin ulkopuolisia verkkolaitteita, palvelimia ja virtuaaliresursseja.

Ylläpitämilläni alustoilla on paitsi omia sovelluksia, myös ystävien ja tuttavien verkkopalveluita. Näiden lisäksi vuosien saatossa on ehtinyt olla joitakin lyhytaikaisia projekteja (mm. painikilpailujen web-sivutilat) ja pienyrittäjien hosting-toteutuksia mallia low budged best effort.

Pidempiaikaisista projekteista mainittakoon myös muutama.
2000-luvun alkupuolella oli kristittyjen nuorten parissa suosittu sivusto Radikaali.net. Tuo sivusto, samoin kuin pikkuveljeni ensimmäisen ”oman mainostoimiston” juttuja, oli useiden vuosien ajan kotonani harrastuspalvelimillani. Itse asiassa Radikaali.net oli ensimmäinen colo eli co-location palvelu omissa tiloissani, kotonani.
Sittemmin olen toteuttanut tarvittavan palvelinympäristön ja sen ylläpidon jo vuosien ajan Kaaosradiolle (vuodesta 2012). Jaoimme kuluja yksityisistä varoistamme vuosien ajan ja palvelut olivat ensin täysin kotonani, sitten osittain kotonani ja vaiheittain siirsin kaiken jatkuvan käytön resurssit kokonaisuudessaan konesaliin.
Vuoden 2020 helmikuusta alkaen hosting-palveluitani alkoi käyttämään myös Ford-Club Finland Association ry, jolle olen tehnyt jo aikaisemmin palvelinylläpitoa osana harrastustoimintaa (vuodesta 2013).

Vuonna 2008 syntyi hetken mielijohteesta takaa.fi, jonka tarkoituksena oli siirtää ajatustasolla erilleen ulkopuolisille tuotetut palvelut ja omat projektit.
Vuonna 2020 tein projektista virallisemman ja rekisteröin toiminimen terae takaa.fi. Nyt varovasti, saatan lähettää myös laskuja! 😉

Kodin ulkopuolisen infran sydämenä toimii Hetznerin Tuusulan (”Helsinki”) konesalista vuokrattu erillispalvelin.
Olen sen verran old school ylläpitäjä, että luotan aikakriittisissä sovelluksissa yhä perinteiseen erillliseen palvelinrautaan enemmän kuin jaettuihin resursseihin.
Myös esimerkiksi varmuuskopiointi palvelimilta suoritetaan yhä perinteisin menoin omalle levytilalle kotiin (ulkopuolisen pilvitallennustilan sijaan).

Hetznerin konesali käyttää Vantaan Energian myymää tuuli- ja vesivoimaa 50/50 suhteessa myytynä. Kotonamme on käytetty 100% vesivoimalla tuotettua sähköä vuosien 2016-2020 ajan ja kesäkuusta 2020 alkaen vähintään kesäkuuhun 2022 asti meille toimitetaan ”hiilineutraalia” sähköä.