Näin meitä kusetetaan...

Kun innovaatiot eivät riitä korvaamaan jotakin pahan maineen (syystä tai syyttä) saanutta asiaa, siirrytään käyttämään kiertoilmaisuja, harhaan johtavaa markkinintia ja pakkausmerkintöjä.
Pyrkimyksenäni olisi blogata omasta mielestäni härskin sorttisista kusetuksista.

"hellävarainen hajustamaton alumiiniton alkoholiton deodorantti"

Alkoholiton. Vai sittenkin kysymysmerkillä?
Ihan ensimmäisenä silmiin iskee tuoteselostuksesta alkoholit. Niitä on useita.

En ole ihan eilisen teeren poika, joten tiedän glyseriinin olevan vain yksi nimitys glyserolille, joka on trioli eli alkoholi.
Yleisesti mielikuvissamme alkoholi tarkoittaa vain etyylialkoholia, sitä juotavissa olevaa hermostoon vaikuttavaa kemikaalia. Alkoholit on kuitenkin hyvin laaja joukko kemikaaleja, joilla on saman kaltainen rakenne.

Koska asiayhteydessä ei ole syytä epäillä etyylialkoholin väärinkäytön riskiä, etyylialkoholittomuus on irrelevantti tekijä. Sen sijaan yleisesti alkoholit ihoa ärsyttävinä nesteen kerääjinä ja rasvaliuottimina ovat relevantti eli asiaan vahvasti liittyvä tekijä.
Toisin sanoen tuotteessa on ainakin yhtä alkoholia.

Seuraavana silmiin iskee sana "ether" kohdassa "PPG-15 stearyl ether"; tämä on öljyinen propyleeniglykoli-yhdiste, joten kyseeseen tulee periaatteessa jälleen alkoholi kemiallisen kuorman suhteen. Eetterit ovat alkoholeja ja yleensä myrkyllisiä sellaisia.

Phenoxyethanol (fenoksietanoli) on seuraavaana vuorossa. Voiko etanoli-sanan sisältävä kemikaali olla olematta alkoholi? Ei voi. Kyseessä on jälleen eetteri. Ihoa ärsyttävä, mutta vastaavista tunnetuista kemikaaleista vähiten sellainen. Mahdollisesti allergisoiva, mutta ei kovin pahasti allergisoiva tutkimusten mukaan. Siten se on siis "ihoystävällinen". Ystävällisempää olisi jättää se pois, vaikka tuotteen koostumus kärsisi.

Ethylhexyl-glycerin...tarviiko edes sanoa enempää? Etyylirakenne, kuuden arvoinen ja glyseriini, alkoholi.

Lisäksi silmien harhaillessa tuoteselosteen riveillä löytyi "steareth-21", joka ei kerro paljoa ennen tämän merkintätavan auki googlaamista. Se on polyetyleeniglykolin ja steariinialkoholin yhdiste eli alkoholien yhdiste, miten tahansa se halutaankin nimetä kosmetiikassa. Alkoholien ryhmään kuuluva tämäkin siis.

Menin jo laskuissa sekasin, mutta äkkiseltään "alkoholiton" tuote sisältää vähintään viittä (5) alkoholia tai alkoholiyhdistettä, joilla on ihoa ärsyttävä, kosteutta keräävä, sekä rasvoja liuottava vaikutus.

Yleisesti ottaen kaikki ihovoiteet, "rasvat" ja suurin osa muustakin kosmetiikasta sisältää erilaisia alkoholeja ja niiden rasvayhdisteitä. Ne ovat iholle suojaksi käytettynä (tappaa ulkopuolisia bakteereita ja estää niiden kantautumista pinnan läpi), mutta pitkäaikaisvaikutus on ennemmin tarkoitukseen nähden päinvastainen. Toisin sanoen ne liuottaa tehokkaasti ihon omaa rasvaa, korvaa sitä osin sisältämällään alkoholilla ja kerää nestettä, sillä alkoholit yleensä ottaen ovat vettä sitovia rasvaliuottimia. Kosteuttava vaikutus tulee siis alkoholiketjun tuomisesta ihokudokseen, mikä altistaa luontaisen suojakerroksen rikkomalla myös tulehduksille ja allergisoitumiselle.

No, sentään alumiinia tässä ei ole. Se on korvattu toisella metallilla, sinkillä. Mutta hellävarainen on vain määrittelykysymys asteikolla vähän ärsyttävästä paljon ärsyttävään, tuotteen ollessa asteikon alapäässä muttei sen ulkopuolelta. Eli yhä mahdollisesti allergisoiva ja iho-oireille altistava seos kemikaaleja.