K&N ilmansuodattimen uudelleenöljyäminen

On tullut aika vetää hieman sanojani takaisin. Suodatinöljylläkö ei väliä? Itse asiassa on.
Osa on tehty uudelleenöljyttäville kangassuotimille, toiset vaahtomuovisuodattimille.
Avaan ensin hieman näiden eroja, jotta osaat itsekin valita oikeat välineet. Sitten kertaan puhdistuksen ja uudelleenöljyämisen ohjeet selväsanaisesti ja suomeksi.

K&N suodattimet ovat puuvillakuituun perustuvia suodatinelementtejä, samoin kuin monet kilpailijansa kuten Green filter ja Simotan suodattimet. Niissä on useita ohuita puuvillakankaisia kerroksia ja teräsverkko vahvikkeena.
Puuvilla muodostuu suurimmaksi osaksi (yli 90%, jopa 99%) selluloosasta, joka kestää hyvin emäksiä, polttoaineita, öljyjä, jne.. Lämpöäkin se kestää todella hyvin, paljon yli 200°C. 200-220 astetta on normaali puuvillakankaan silityslämpötila. Puuvilla puhdistuu kunnolla vasta yli 60°C lämpötiloissa. Puuvillakuidulla on taipumusta kuivuessaan kiertyä ja muodostaa tiheä, mutta hengittävä rakenne. Puhtaan kuidun selluloosa imee suuren määrän vettä ja kuivuu hitaasti. Kuivumista ei kannata nopeuttaa, jotta rakenne ei kärsi. Märkä puuvillakangas ei läpäise juuri lainkaan vettä tai ilmaa, sillä kuidut turpoavat voimakkaasti. Puuvillasuodatin on hyvä suodatuskyvyltään jo öljyämättäkin, mutta kosteus vaikuttaa sen ominaisuuksiin voimakkaasti ja heikentää muuta suorituskykyä kostealla kelillä. Kosteuden vaikutuksen vähentämiseksi, sekä lian sidontakyvyn pintakerrokseen parantamiseksi ja suodattimen kuiturakenteen suojelemiseksi ne tulee öljytä. Mutta vasta kunnolla kuivana. Maltti on valttia.

Esimerkiksi motorcross-pyörissä ja kilpureissa käytetään usein vaahtomuovisuodattimia, joissa on hyvin isoja reikiä parempien virtausominaisuuksien saavuttamiseksi. Näissä puhdistuskykyä tarvitsee lisätä mahdollisimman tahmealla rasvamaisella öljyllä, joka ei saa sisältää voimakkaita liuottimia, sillä vaahtomuovit ovat herkkiä liuotinaineille. Siksi näihin suodattimiin tarkoitetut öljyt sisältävät vähemmän liuotinaineita ja ovat huomattavasti paksumpia.

Edellä mainituista johtuen mp-suodatinöljyinä myytävät esimerkiksi aikaisemmin käyttämäni Motul ei sovellu puuvillakankaiselle suodattimelle. Se tukkii liiaksi rakennetta eikä imeydy kunnolla kuituihin. Sen tyyppinen paksu öljy on myöskin todella vaikea puhdistaa pois ja se saattaa pintaan kerrostumisesta huolimatta jättää selluloosapitoisen kuidun kosteudelle alttiiksi, jolloin suodatin tukkeutuu kostealla kelillä.

Normaali puhdistusprosessi: Käytä puhdistusainetta, joka sisältää voimakkaita vesiliukoisia rasvaliuottimia eikä jätä jäämiä. Esimerkiksi K&N sarjaan kuuluva puhdistusaine tai auton maalipinnalle tarkoitettu liuotinpesuaine. Älä käytä happamia puhdistuaineita, mutta emäksiset ovat sallittuja. Myös emulsioon pohjautuvat liuotinpesuaineet kelpaa. Teollisuusbensiinin kaltaiset puhdistusaineet ovat muuten ok, mutta tarvitsevat kaveriksi vielä vesiliukoisen pesuaineen.
Jätä kokonaan puhdistusaineella molemmin puolin kostutettu suodatin lepäilemään 10-15 minuutiksi, mutta älä anna kuivua.
Huuhtele hyvin, suodattimen sisäpuolelta lasketulla runsaalla viileällä vedellä. Älä huuhtele ulkopuolelta, vaan anna matalapaineisen veden valua suodattimen läpi sisältä ulos päin.
Kylmä vesi siksi, että kuiturakenne ei aukea alle 60°C vedellä ja voimakkaatkaan puhdistusaineet eivät reagoi liian kiivaasti huuhteluvaiheessa. Tämä estää suodatinelementin rakennetta hajoamasta tai kuituja turpoamasta liiaksi ja nopeuttaa huomattavasti sen huuhtelua ja kuivumista.
Huuhtelun lopuksi ilmakuivatus. ÄLÄ puhalla voimakkaasti, ÄLÄ kuumenna. Jätä suosiolla vaikka päiväksi kuivaan pölyttömään hyvin tuuletettuun paikkaan kuivumaan ja käytä tämän aikaa paperisuodatinelementtiä jos tarvii ajella.

Hyvin likaisen tai väärällä öljyllä öljytyn suodattimen puhdistusprosessi:
Unohda kaikki varovaisuuteen pyrkivät ohjeet, paitsi se että happoja ei saa käyttää!
Soveltuvat kemikaalit: voimakkaat rasvaliuottimet, voimakkaasti emäksiset puhdistusaineet.
Tee puhdistus aikaisempien ohjeiden mukaan, paitsi että liuottamisen lopuksi suodatinelementin rakenne avataan kuumalla vedellä. Kiehuvan kuumakin käy, kunhan on varmasti yli 60°C lämmintä. Kuumuus avaa kuidut ja puhdistaa ne syvältä.
Puhdistuksessa voi käyttää myös höyrypesuria, kunhan huolehtii siitä ettei käytä liian voimakasta painetta liian läheltä kuituja.
Itse käytin ensin mäntysuopaa ja huuhtelin, sitten Pineline Tehopesua noin 10% liuoksena ja huuhtelin jälleen. Sitten liuotin noin 80°C pyykinpesuaineisella vedellä, huuhtelin, kuivasin joitakin tunteja ja käytin höyrypesuria. Jätin yöksi kuivumaan ja käytin seuraavana päivänä ohjeiden mukaan K&N omaa puhdistusainetta. Ennen höyrypesuria jokaisessa pesuvaiheessa irtosi paljon likaa ja rasvaa, mutta K&N puhdistusaineella enää pelkkää rasvaa ja väriainetta.
Tämän tehtyäni huuhtelin viileällä vedellä, missä vaiheessa suodatinelementti turposi lopulta lähes kokonaan umpeen. Kuidut olivat puhdistuneet lähes öljyttömiksi ja väriaineettomiksi, joten kuidut olivat alttiina vedelle ja turposivat. Tämä kertoo suodattimen olevan hyvin puhdas.
Lopulta kuivatus. Itse kuivattelin kaksi päivää viileän saunan lauteilla. Voimakkaasti vettä imeneet kuidut kuivuvat hitaasti ja rakenne palautuu entiselleen maltillisella kuivatuksella.

HUOM! Huuhtelu aina sisältä ulos päin matalapaineisella viileällä vedellä!

Puhdistetun suodattimen uudelleen öljyäminen:
Suihkuta soveltuvaa suodatinöljyä noin 8-10cm päästä kunkin lamellin (harjan) myötäisesti suodatinelementin laidasta laitaan.
Tee tämä rauhallisesti ja yhtenäisin vedoin laidasta laitaan, suihkuttaen koko matkalta; yhden harjan päästä päähän veto vie noin sekuntin, hieman suodatinelementin mitoista riippuen.
Jätä öljy imeytymään noin vartiksi (10-20 minuuttia). Tämän jälkeen näet väriaineen leviämisestä mikäli jossakin kohden on liian vähän suodatinöljyä. Värin pitäisi jakautua tasaisesti.
Tarvittaessa suihkauta uusi annos sinne, missä väri ei ole tasainen koko matkalta pohjaan asti. Jätä imeytymään uudestaan ja toista tarpeen mukaan kunnes koko suodatinelementti on ympärinsä tasavärinen.
Mikäli suodatinta tarvitsee säilyttää tämän jälkeen irtonaisena, säilytä se muovipussiin pakattuna, jotta pölyä ei pääse kertymään sen sisäpuolelle.

omakuva